Wanneer problemen of klachten uw leven op een onaangename manier beïnvloeden, en het lukt onvoldoende om daar zelf een oplossing voor te vinden, dan kan deskundige hulp nodig zijn. De GZ-psycholoog in de generalistische basis GGZ pakt samen met u uw problemen concreet en praktisch aan. Vanaf 18 jaar kunt u bij ons terecht, wanneer er sprake is van vorm van psychische problematiek die voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komt*. (*zie onder)
Voorbeelden van klachten die we behandelen:
- angstklachten, obsessief piekeren, dwangklachten
- somberheid, depressie, rouw en verlies
- negatief zelfbeeld, identiteitsvragen
- adhd en autisme (geen diagnostisch onderzoek, wel behandeling)
- burn-out, aanhoudende lichamelijke klachten
- verwerken van ingrijpende gebeurtenissen / trauma
*Geneeskundige GGZ en behandeling binnen de zorgverzekeringswet
De psychische behandeling vindt altijd plaats op verwijzing van de huisarts. U wordt behandeld binnen de Generalistische Basis GGZ, bedoeld voor lichte tot matige psychische problematiek. Wanneer er sprake is van langdurig bestaande, ernstige problematiek waarvoor langdurige behandeling nodig is, kunt u niet bij ons terecht. U zult dan verwezen worden naar de specialistische GGZ.
Behandeling psychische stoornissen meestal vergoed In Nederland wordt de DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) gebruikt om te bepalen of iemand recht kan hebben op verzekerde geneeskundige GGZ. De DSM is een classificatiesysteem voor psychische aandoeningen. Alleen psychische stoornissen kunnen worden behandeld in de geneeskundige GGZ. Behandeling van psychische problemen – zonder dat sprake is van een psychische stoornis volgens de DSM-5 – valt niet onder de geneeskundige GGZ. Behandeling van deze klachten kan wel worden vergoed binnen de huisartsenzorg, zo nodig met ondersteuning van de praktijkondersteuner GGZ.
Niet alle soorten behandelingen en interventies vergoed Niet alle psychologische interventies of behandelingen komen voor vergoeding in aanmerking. Interventies of behandelingen die niet voldoen aan de stand van de wetenschap en praktijk, met andere woorden waarvoor geen of onvoldoende bewijs is dat deze effectief zijn, vallen niet onder het basispakket (Zvw). Ook interventies of behandelingen die wettelijk zijn uitgesloten kunnen niet worden vergoed. Meer informatie staat op de pagina ‘Psychologische behandelingen’.
Aanpassingsstoornissen Niet alle stoornissen zoals geclassificeerd in de DSM worden vanuit de geneeskundige GGZ behandeld of vergoed. Zo komt de behandeling van aanpassingsstoornissen (bijvoorbeeld na echtscheiding, verlies van werk of rouw) niet voor vergoeding in aanmerking omdat deze behandeling wettelijk is uitgesloten van de Zvw. Dit staat beschreven in artikel 2.1, onderdeel h van de Regeling zorgverzekering.
Leerstoornissen Ook zijn er stoornissen die tot een ander wettelijk domein behoren dan de gezondheidszorg (Zorgverzekeringswet), bijvoorbeeld de behandeling van leerstoornissen waar het onderwijs primair verantwoordelijk voor is.
Een andere zorgverlener Verder zijn er stoornissen die niet binnen de geneeskundige GGZ worden behandeld, omdat het gaat om zorg die onder de verantwoordelijkheid van een andere hulpverlener valt, bijvoorbeeld de behandeling van slaapstoornissen door de huisarts of (somatisch) medisch specialist.
DSM-5 Met ingang van 1 januari 2017 maken we in Nederland gebruik van de DSM-5 classificatie om te bepalen of iemand recht kan hebben op verzekerde geneeskundige GGZ. Wat dit betekent voor de aanspraken staat beschreven in de tabel die staat in het document ‘Uitleg aanspraken geneeskundige GGZ op basis van DSM-5 classificatie’. Deze tabel is gebaseerd op standpunten die het Zorginstituut in eerdere rapporten heeft uitgebracht.
Uw psycholoog is gehouden aan de zorgverzekeringswet en werkt met u volgens deze uitgangspunten.
Naast psychische behandeling is bij Prisma ook coaching, psychomotorische therapie en ergotherapie mogelijk. Kijk hiervoor verder op onze site bij coaching, psychomotorische therapie en ergotherapie.